Vuonna 2014 päättyi 85 vuotta kestänyt sotilaslentäjä- ja muu sotilaskoulutus Kauhavalla.
Kauhavalla koulutuksen saaneet tuhannet sotilaslentäjät ovat turvanneet maamme itsenäisyyttä niin sodan kuin rauhankin aikana. Sodanaikaisista ansioista tasavallan presidentti on myöntänyt vuonna 1987 ainoana ilmavoiminen joukko-osastoista Lentosotakoululle Vapaudenristin joukko-osastolipussa käytettäväksi. Kauhavan Lentosotakoulu ei ollut vain osa Kauhavan kulttuurihistoriaa, se oli myös osa Ilmavoimien ja koko Suomen itsenäisyyden kulttuurihistoriaa.
Marraskuussa 2012 Kauhavalle perustettiin Lentosotakoulun Perinneyhdistys. Yhdistysrekisteriin perinneyhdistys merkittiin 28.11.2012. Nimensä mukaisesti Lentosotakoulun Perinneyhdistys ry perustettiin vaalimaan arvokasta osaa sivistysvaltiomme historiasta ja perinteistä.
Maanpuolustushengen säilymiseen tähtäävää toimintaa
Vuonna 2014 yhdistys järjesti ikimuistoiseksi kuvatun Lentäjän tie -konsertin Lentosotakoulun ykköshallissa, jota oli saapunut seuraamaan monisatapäinen yleisö.
Monisatapainen yleiso nautti vuoden 2014 Lentäjän tie -konsertin ainutlaatuisesta tunnelmasta Lentosotakoulun ykköshallissa. |
Vuonna 2015 yhdistys järjesti ensimmäisen Lentosotakoulun perinnepäivän juhlan, jossa kuultiin puhujina mm. entistä Ilmavoimien komentajaa Rauno Meriötä ja entistä Ilmasotakoulun johtajaa Hannes Bjuströmiä.
Kenraaliluutnatti evp Rauno Meriö toi juhlaan tervehdyksensä muistellen omaa palvelusaikaansa Kauhavalla. Kauhavalla hän palveli kahteen otteeseen, palvellen ensin vuosina 1959-60 lennonopettajana ja myöhemmin Ilmasotakoulun johtajana vuosina 1972-1973. Ilmavoimien komentajana Meriö toimi vuosina 1975-1987. Kuva: Lentosotakoulun Perinneyhdistys. |